Kwaliteit staat hier ver boven kwantiteit.

geplaatst in: Nieuws | 0

Blog Ilse Raasing, directeur bestuurder SKW, 30 maart 2023

Het zijn turbulente tijden binnen de branche kinderopvang. Wekelijks is er iets te lezen over sluitingen van kindercentra, het opzeggen van contracten, kinderen die thuis gehouden moeten worden en enorme wachtlijsten.

Het regent overnames en grote organisaties kopen kleinere organisaties op. Er is een enorme onrust binnen onze branche.

En dat allemaal door het grote personeelstekort binnen de kinderopvang.

U moet weten dat de wet- en -regelgeving binnen de kinderopvang enorm streng is. Terecht, we werken namelijk met jonge kinderen en dat nemen wij dan ook heel serieus.

Aan kwaliteit mag je niet tornen, zelfs niet bij krappe arbeidsmarkt.

De SKW blinkt uit in stabiliteit en continuïteit.

Tot op heden hebben wij géén groepen hoeven sluiten, geen kinderen naar huis hoeven sturen, geen groepen bij elkaar moeten plaatsen met minder personeel. Onze medewerkers staan op dezelfde groep met hun eigen collega. De uitzondering die wij nog wel eens maken is tijdens vakanties waarbij wij kleine groepen hebben. Bij de kinderopvang 0-4 jaar is er dan ook altijd een vaste medewerker van de groep bij.

BSO-kinderen hebben hier ook altijd hun vaste medewerker. Bij ons niet telkens wisselende gezichten want vaste medewerkers bouwen met de kinderen een band op en daardoor voelen ze zich veilig.

Wij boffen enorm met een uitermate stabiel en betrokken team. Medewerkers die het fijn vinden om met hun collega te werken, die een band hebben met elkaar.

Volgens mij is dat ook de sleutel naar kwaliteit maar ook een uitleg voor het lage verzuimpercentage bij de SKW. Landelijk zijn verzuimcijfers van 15% geen uitzondering meer. Binnen de SKW zitten wij gemiddeld op 3% tot 3,5% verzuim.

Binnen de SKW werken we ook met een vast oproepteam. Iemand als Margret, is al heel lang een vertrouwd gezicht binnen de SKW. Ze ‘kan altijd’ en is op alle kinderopvanggroepen 0-4 een vast gezicht. Dat is heel erg fijn. Iemand waar je altijd op kunt rekenen.

Ze kent de kinderen, ze kent alle medewerkers en ze kent goed onze visie en werkwijze.

Voor kinderen is die stabiliteit uitermate belangrijk. Een vast gezicht, iemand waar ze zich aan kunnen hechten, die het kind echt kent. Dat geeft vertrouwen en daar ontwikkelen kinderen zich het beste op.

Zolang wij onze bedrijfsvoering, de inrichting van de roosters, op deze manier kunnen voortzetten kunnen wij de kwaliteit bieden die ouders van ons gewend zijn en van ons mogen verwachten. Daarin onderscheiden wij ons van andere organisaties. Zeker in deze tijd.

De toekomstplannen van het kabinet om in 2025 ‘gratis’ kinderopvang aan te bieden, zal veroorzaken dat we nog eens 50 duizend vacatures moeten invullen en ongeveer 5500 gebouwen moeten realiseren. Daar heb ik zo mijn zorgen over. In het derde kwartaal van 2022 stonden er al 6,6 duizend vacatures open binnen de kinderopvang. Dat waren er ruim 4 keer zoveel als begin 2018. En de vacaturegraad blijft stijgen. De kinderopvang is creatief, flexibel, ondernemend, maar ik verwacht niet dat we de plannen van het kabinet kunnen verwezenlijken. We volgen de ontwikkelingen, praten mee in adviesraden en kwaliteitsgroepen. We houden goed vinger aan de pols. Maar we focussen ons vooral op de ‘binnenkant’ van de SKW. Dat wat er nu is willen we graag behouden. Een kwaliteit en stabiliteit waar onze klant op kan vertrouwen.

‘Het mooiste dat je kunt worden is jezelf’